FSC-hout uit duurzaam beheerde Zweedse bossen

Met een Levande hus kiest u niet alleen voor een op maat gemaakte mooie houten woning voor uzelf. U  kiest ook voor een woning die bijdraagt aan een betere wereld.

De voordelen van houtbouw boven traditionele bouw kent u vast al. Bovenaan de lijst staat CO2.

Voor bomen is CO2 een voedingsmiddel, ze halen het uit de lucht en maken er onder meer hun hout en wortels mee. Als bomen zijn uitgegroeid, slaan ze nauwelijks meer CO2 op, eigenlijk alleen nog maar voor nieuwe bladeren of naalden. Daarom is er niets mis mee om ze dan te kappen en te gebruiken voor de bouw van uw duurzame woning. Elk Levande hus is namelijk van Zweeds FSC hout gemaakt. Het komt uit de onmetelijk grote bossen die verstandig en duurzaam beheerd worden. Voor elke gekapte boom wordt er minimaal één terug geplant. Die nieuwe bomen gaan weer groeien en slaan daarmee CO2 op. Net als hun voorgangers deden en net als de bomen die na hen komen dat ook zullen doen. Geen roofbouw dus maar toekomstbouw.

Omdat bomen CO2 opslaan, is in uw Zweedse houten woning óók CO2 opgeslagen. Er is becijferd dat dat net zoveel CO2 is als een gezin met twee kinderen in achttien jaar produceert. Dat pluspunt heeft een traditioneel huis niet. Sterker nog, de productie van bouwmaterialen als beton, baksteen en staal zorgt alleen maar voor meer CO2 uitstoot.

Lichter, sneller, schoner

Ook bij de bouw van uw Levande hus komt aanzienlijk minder CO2 vrij dan bij de traditionele bouw van een stenen woning. Uw woning is aanzienlijk lichter. Geen zwaar transport van zwaar materiaal dus. En van zwaar materieel; omdat er minder wordt gevraagd van de fundering is er ook minder grondverzet met grote graafmachines nodig.
Natuurlijk komen uw huis of de materialen wel uit Zweden. Evengoed zijn de voordelen groot. Uw woning wordt volledig prefab gemaakt. Dat is een zeer efficiënt proces waardoor de kwaliteit uitermate hoog is en de bouwperiode aanzienlijk korter dan die van een traditioneel gebouwde woning. Het opbouwteam zet het casco van uw houten huis in drie dagen neer, dan is het wind- en waterdicht en kan de afbouw van start. Drie maanden later al heeft u de sleutel! Vergelijk dat met de negen maanden die de bouw van een traditionele woning duurt, en het is duidelijk dat de CO2 uitstoot ook tijdens de bouw van uw milieuvriendelijke houten woning veel lager ligt.

Circulair

Bouwen met hout is ook op een andere manier heel duurzaam. De levensduur van een houten woning is indrukwekkend; er zijn houten huizen van honderden jaren oud. Maar aan alles komt een eind, ook aan zo’n oerdegelijke woning. Het hout kan echter worden hergebruikt; in andere bouwwerken. Circulair dus.

Het mooie van een Levande hus is dat het door de Zweedse bouwmethodes nóg duurzamer is dan andere houten woningen. Daarin wordt meestal kit of PUR gebruikt voor de aansluitingen en dat verontreinigt het hout. Voor uw Levande hus gebruiken we compressieband in plaats van kit of PUR. Zo blijft het hout schoon en is het volledig circulair.

Energiezuinig

Met de keuze voor een Levande hus maakt u niet alleen vanwege het Zweedse FSC-hout en de bouwmethodes een duurzame keuze. Waar wij in Nederland pas de laatste jaren veel aandacht hebben voor de energieprestatie van een woning, bouwen de Zweden al vele honderden jaren goed geïsoleerde woningen. Geen wonder, het is er vaak stukken kouder en de lage temperaturen houden langer aan dan wij gewend zijn. Dat is al een eeuwigheid zo. Zweden hebben dan ook heel veel meer ervaring met het bouwen van comfortabele woningen. Isolatiewaardes die in Nederland als bijzonder hoog worden gezien, zijn voor een Zweeds houten huis heel normaal. Het energieverbruik van uw Levande hus kan dan ook zomaar 75% lager liggen dan bij een traditionele woning van vergelijkbare omvang. Elk nieuw huis wordt zonder gasaansluiting gebouwd, dat is de regelgeving in Nederland. Dat geldt dus ook voor uw unieke energiezuinige woning. Maar elk Levande hus wordt standaard voorzien van een aantal zonnepanelen. Ze leveren voldoende energie op om uw woning te verwarmen, te koelen en te ventileren. Uiteraard kunnen er meer zonnepanelen bij, zodat u aan al uw energiebehoeften kunt voldoen. En met eenvoudige aanpassingen aan bijvoorbeeld de isolatie kan uw Levande hus zelfs volledig energieneutraal worden; een passiefhuis.

Gezond binnenklimaat

De basis van de energiezuinigheid van uw gerieflijke Zweedse woning is goede isolatie. Daarnaast is het belangrijk dat het niet kiert en tocht; uw huis moet luchtdicht zijn. Dat vraagt om secuur bouwen én om veel aandacht voor het binnenklimaat want verse lucht is noodzakelijk. Uw Levande hus beschikt over een luchtverwarmingsinstallatie dat verwarmt en koelt, met een warmte terugwin (WTW) systeem dat zorgt voor de ventilatie. Het is een systeem van hoogstaande kwaliteit zodat u verzekerd bent van gezonde, schone, verse lucht. Het systeem zorgt voor de warmwater huishouding en evt. ook voor de vloerverwarming.

Dampopen

In Nederland neemt de interesse voor dampopen bouwsystemen hand over hand toe. Het principe wordt in Zweedse woningen nog niet veel toegepast. Wilt u wel een duurzame houten woning met die typisch Zweedse uitstraling maar dan wel dampopen, dan kan onze architect Sander Bongers u daarin adviseren en deze toepassing in het ontwerp meenemen. We hebben er al de nodige ervaring mee opgebouwd. Het zijn vooral dit soort woningen die in de fabriek in Nederland worden geproduceerd. Uiteraard wel met het duurzame FSC hout uit Zweden. En met hetzelfde besef voor kwaliteit.

Aardbevingsbestendig

Door de aardgaswinning in Groningen is met name in het noordelijk deel van Nederland aardbevingsbestendig bouwen een belangrijk thema. Ook daarin kan Levande uitkomst bieden. Dankzij de constructie en opbouw van onze woningen kunnen we een aardbevingsbestendig Levande hus voor u bouwen. We pakken een dergelijk project op in samenspraak met onze specialisten op het gebied van constructies en met de fabriek. Zo hebben we al verschillende aardbevingsbestendige woningen ontwikkeld.

In het aardbevingsgebied bouwen we uw Levande hus zo dat het voldoet aan de de strenge regels van de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR9998). Dat is belangrijk wanneer u in aanmerking wilt komen voor een vergoeding op grond van de Publieke Nieuwbouwregeling.

© Copyright LEVANDE   |   Alle Rechten Voorbehouden   |   Privacyverklaring   |   KvK nr. 81547153   |   Webdesign door Nulvijf reclamegroep